Bakımlar ve Temizlik

Pencere Mermerlerinin temizlenmesi


Mermer Temizliği hem hijyenlik açısından hem de estetik açıdan çok önemli bir temizlik türüdür. Mermerler hem şık görünümleri ile hem de kullanışları ile evimizde, iş yerlerimizde ve bir çok mekanda tercih edilmektedir. Görüntüleri ile mekana şıklık sağladığı gibi temizliği ile de hem hijyen hemde görünümündeki şıklık açısından çok önemli bir yer tutmaktadır. Mermerlerin en çok tercih edildiği kullanım alanlarından biri mutfak tezgahları’dır. Mutfak tezgahlarında kullanıldığı gibi banyo zeminlerinde duvarlarında çok sık şekilde kullanıldığı da görülmektedir. Temizlik hayatımızın her alanında olduğu gibi mermerlerde de önemli bir yer tutmaktadır. Mermer temizliği bir çok yöntemle yapıldığı gibi lekelerin zorluklarına göre de farklı yöntemlerle de temizlenebilir.
Mermer temizliği yöntemlerinden biri; şarjlı bir elektrikli süpürgesi ile mermerlerin üzerinde veya arasında olan kırıntıları pislikleri tamamen temizledikten sonra krem temizleyiciyi mermerlerin yüzeyine sürüp bir süre kirlerin kabarmasını beklemektir. Kirler ortaya çıktıktan sonra bez yardımı ile yuvarlak hareketler şeklinde mermer temizliği yapılmaktadır. Daha sonrasında ise kuru bir bez ile bütün zemin kurulanmalıdır. Mermer üzerinde oluşacak boyalı lekeler (kahve,meyva suyu vs.) için ise; bir kaç damla amonyak katılmış çamaşır suyu ile temizlik mermer temizliğinde en etkili yöntemdir. Temizleme işlemi bittikten sonra duru su ile mermer yüzeyinin temizlenmesi gerekmektedir. Mürekkep lekelerinin temizliği ise amonyak ve biraz oksijen karışımı ile yapılmakta ve mükemmel sonuçlara ulaştırmaktadır. Mermer zemin üzerinde oluşmuş yağ lekelerini temizleme yöntemi benzindir. Ama bu mermer temizliği yapıldığı sırada ateşten uzak durmaya ve de  temizlik sonrasında zeminin iyice durulanmasına dikkat edilmelidir.Bu yöntemlerin yanı sıra bir çok temizleme ve de parlatma işlemlerinde kullanılan arap sabunu da mermer temizliği yöntemlerinden biridir. Sararan mermerlerin beyazlaması için yapılması gereken temizlik işlemi ise; bol tuz ilave edilmiş limon suyu ile yapılır. Mermeri bu şekilde temizledikten sonra duru su ile de temizleme yapılır.
Temizlik işlemi yapılırken bez ile mermer zemine çok fazla bastırmamak zeminde çizik oluşmasını engeller. Asit ve benzeri ürünler ile temas ettirilmesi, sıcak tencerelerin mermer tezgah üzerine konulmaması gibi yöntemlerde mermerin korunmasına yardımcı olurken hemde bakteri v.b. şeylerin üremesini engeller.